Champagne: svetelný recept na obmedzenie vyblednutia a oxidácie lipidov v syre

Champagne: svetelný recept na obmedzenie vyblednutia a oxidácie lipidov v syre

Prípadová štúdia spoločnosti AH XL

Chuťovo výrazný, krémový syr

Častým obľúbeným miestom gurmánov v supermarketoch je pult s bohatým výberom svetových syrov. Ako ale tovar čo najlepšie vystaviť a súčasne zachovať jeho čerstvosť a špičkovú kvalitu? Riešenie ponúka svetelný recept, ktorý uspokojí všetky vaše očakávania.

SPAR Wespelaar, Belgicko

Zachovanie čerstvosti

Tuky obsiahnuté v syre síce dodávajú tejto lahodnej potravine jej bohatosť, zároveň sú však zdrojom problémov, pokiaľ ide o správne osvetlenie príslušnej oblasti supermarketu. Keď je syr vystavený svetlu, tuky (čiže lipidy) začnú oxidovať. V dôsledku toho sa najskôr zmení vzhľad syra a neskôr aj jeho chuť a vôňa. K tomuto procesu dôjde v priebehu niekoľkých dní. Svetlom spôsobené vyblednutie a oxidácia lipidov môžu zákazníkov odradiť od kúpy syra alebo ovplyvniť ich pôžitok z tejto potraviny, pokiaľ sa ju rozhodnú kúpiť.

Skúsenosti s Champagne: svetelným receptom LED osvetlenia pre čerstvé potraviny, špeciálne určeným pre syry

Náš výskum:

  • Oxidáciu lipidov veľmi významne ovplyvňuje svetelné spektrum. Bežné svetelné zdroje spôsobujú pri osvetlení syra oveľa rozsiahlejšiu oxidáciu než LED svietidlá. Optimalizáciou svetelného spektra LED diód možno oxidáciu lipidov ešte výraznejšie znížiť.
  • Oxidácia lipidov v syre môže preniknúť až do hĺbky 0,5 cm.
  • Zistili sme, že keď je syr vystavený svetlu, proces oxidácie lipidov pokračuje aj v tme. Pokiaľ sa v predajni používa bežné osvetlenie, nárast v tme je vyšší než pri použití LED svietidiel.

Graf 1a: Rozsah oxidácie lipidov

Vplyv spektra a osvetlenia na oxidáciu lipidov. Stav po 10 dňoch osvetlenia. Červená prahová línia vychádza zo senzorických hodnotení uvedených v literatúre: nad touto líniou už vône a chuť ovplyvňuje svetlo.

Graf 1b: Úroveň vyblednutia

Vplyv svetelného spektra a času vystavenia svetlu na blednutie. Výsledky zodpovedajú intenzite osvetlenia 1 000 lx.

Zvýšenie atraktivity oddelenia syrov vďaka svetelnému receptu Champagne

Na základe vykonaného výskumu sme vyvinuli špeciálny spektrálne vyladený svetlený recept LED osvetlenia pre čerstvé potraviny, ktorý sme nazvali Champagne. Tento svetelný recept umožňuje:

  • Atraktivne vystavenie syrov.
  • Zachovanie čerstvosti.

Kontakt

S otázkami sa obráťte na naše miestne kontaktné stredisko.

Súbory na stiahnutie

Viac o osvetlení pre...